Τι είναι η Ψυχοθεραπεία

Ψυχοθεραπεία ονομάζεται η σχέση επικοινωνίας μεταξύ δύο ανθρώπων, ενός ψυχολόγου και ενός ατόμου, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση διαφόρων ψυχολογικών ή συναισθηματικών δυσκολιών του ατόμου μέσω συγκεκριμένων τεχνικών και μεθόδων και οδηγεί στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ατόμου σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μία διαδικασία που μας απαλλάσσει από τα προβλήματα, τα συμπτώματα και τις ανησυχίες μας και αυτό γιατί πάντα θα υπάρχουν προβλήματα… Ούτε αποτελεί «το βιβλίο των συνταγών» το οποίο προσφέρει προκαθορισμένες και μηχανιστικές τεχνικές σχεδιασμένες με σκοπό να επιτευχθεί η ταχεία μείωση δυσάρεστων συμπτωμάτων ή συμπεριφορών.

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιτυγχάνει είναι να μας εξοπλίζει με διάθεση, ιδέες και αποφασιστικότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και με ενισχυμένη εσωτερική δύναμη και σταθερότητα αυτά που μας δυσκολεύουν.

Με άλλα λόγια, μας βοηθά να μη διστάζουμε να είμαστε παρόντες και αξιοπρεπείς με ό,τι μας συμβαίνει, να είμαστε πιο ολοκληρωμένοι σαν άνθρωποι, πιο ελεύθεροι να σκεφτόμαστε και να πράττουμε, πιο υπεύθυνοι για τους εαυτούς μας.

Παράλληλα, μας δείχνει το δρόμο για να γίνουμε πιο θαρραλέοι στην αποδοχή και την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας, πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες και πιο αυθεντικοί στην επίλυση τους και στη στάση μας απέναντι στη ζωή όταν, την ίδια στιγμή, μας εκπαιδεύει να εκτιμούμε και να γευόμαστε τα όσα ευχάριστα, περιπετειώδη και όμορφα μας προσφέρει η ζωή.