Πως να διατηρήσετε 
     μια καλή σχέση & γάμο      
Οι σχέσεις αγάπης είναι σημαντικές για την ευτυχία και την ευημερία μας. Ωστόσο, με περισσότερο από το 40 τοις εκατό των νέων γάμων να καταλήγουν σε διαζύγιο, είναι σαφές ότι οι σχέσεις δεν είναι πάντα “εύκολες”. Ευτυχώς, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε την σχέση σας σε καλή κατάσταση .

Μιλώντας ανοιχτά
Η επικοινωνία είναι ένα βασικό κομμάτι των υγιών σχέσεων. Τα υγιή ζευγάρια ξοδεύουν χρόνο για να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνιακή επαφή με τον σύντροφό τους.

Ωστόσο είναι σημαντικό να μιλάμε για περισσότερα πράγματα εκτός από την ανατροφή των παιδιών και τη συντήρηση του νοικοκυριού. Προσπαθήστε να περνάτε μερικά λεπτά κάθε μέρα συζητώντας βαθύτερα ή πιο προσωπικά θέματα, για να μείνετε “συνδεδεμένοι”, σε “επαφή” με το σύντροφό σας σε μακροπρόθεσμη βάση .

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τα θέματα της καθημερινότητας, που πολλές φορές είναι και δύσκολα. Κρατώντας προβλήματα ή ανησυχίες για τον εαυτό σας, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια . Όταν συζητάμε για δύσκολα θέματα όμως , είναι σημαντικό να είμαστε ευγενικοί και με καλούς τρόπους.  

Το ύφος και το επίπεδο της επικοινωνίας είναι πιο σημαντικό από ότι τα επίπεδα διαφωνίας, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, στην πρόβλεψη για το αν ευτυχισμένα, αρχικά, ζευγάρια θα καταλήξουν σε διαζύγιο. Ειδικότερα, τα αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς στην επικοινωνία, όπως ο θυμός και η περιφρόνηση, συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες διάλυσης του γάμου ή της σχέσης.

Οι διαφωνίες είναι μέρος οποιασδήποτε σχέσης, αλλά μερικές μορφές επιθετικής και βίαιης έκφρασης αυτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για το μέλλον της σχέσης. Τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν καταστροφική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια διαφωνιών - όπως έντονες φωνές, προσωπικές επικρίσεις ή ακόμα και αποχώρηση από τη συζήτηση - είναι πιο πιθανό να διαλυθούν, απ' ότι είναι τα ζευγάρια που διαφωνούν με εποικοδομητικό τρόπο. Παραδείγματα εποικοδομητικής στρατηγικής για την επίλυση διαφωνιών περιλαμβάνουν το να προσπαθείς να μάθεις και να καταλάβεις τι ακριβώς νιώθει ο σύντροφός σου, το να ακούς την άποψη του/της και το να προσπαθείς να την/τον κάνεις να γελάσει.

Διατηρώντας το ενδιαφέρον
Μεταξύ παιδιών, της σταδιοδρομία και των λοιπών υποχρεώσεων, μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τον σύντροφό σας. Ωστόσο, υπάρχουν καλοί λόγοι που αξίζουν μια προσπάθεια.  

Για να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον, μερικά ζευγάρια σχεδιάζουν “ραντεβού” κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμη και αυτά τα “ραντεβού” βέβαια μπορεί να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν νοικιάζετε πάντα την ίδια ταινία να δείτε, πηγαίνετε στο ίδιο εστιατόριο να φάτε...  

Είναι πολύ σημαντικό τα ζευγάρια να προσπαθούν να βγαίνουν από την ρουτίνα τους και να δοκιμάζουν νέα πράγματα – είτε αυτό λέγεται για παράδειγμα μαθήματα χορού, ένα απογευματινό πικ-νικ ή ένα νυχτερινό μπάνιο...

Η ερωτική επαφή είναι επίσης ένα κρίσιμο συστατικό των σχέσεων. Μερικά πολυάσχολα ζευγάρια βρίσκουν χρήσιμο να προγραμματίζουν το σεξ, τοποθετώντας το στο ημερολόγιο τους! Μπορεί να ακούγεται αστείο ή τουλάχιστο μη-αυθόρμητο να το έχεις γραμμένο με κόκκινο μελάνι στο μπλοκάκι σου, αλλά το να διαθέσεις χρόνο αποκλειστικά για μια τέτοια επαφή στο πρόγραμμά σου θα βοηθήσει στο να είσαι καλύτερα προετοιμασμένος τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Πότε πρέπει να ζητάνε βοήθεια τα ζευγάρια;
Κάθε σχέση έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά μερικοί παράγοντες έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν προβλήματα σε μια σχέση. Για παράδειγμα, τα οικονομικά θέματα και οι αποφάσεις για την ανατροφή των παιδιών δημιουργούν συχνά επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις.  

Αν αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε πως οι καβγάδες επαναλαμβάνονται με το ίδιο τρόπο και με τα ίδια θέματα, τότε υπάρχει πρόβλημα...

Σε τέτοιες περιπτώσεις , οι ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τα ζευγάρια να βελτιωθεί η επικοινωνία και να βρεθούν υγιείς τρόποι για να προχωρήσουμε πέρα από τη σύγκρουση.

Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι μια σχέση να δείξει προβληματικά σημάδια, πριν αναλάβετε δράση για την ενδυνάμωση της σχέσης σας.  

Έχει αποδειχτεί πως η εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν τον γάμο και την συμβίωση (όπως η καλή επικοινωνία και η διαχείριση των συγκρούσεων) μειώνει τον κίνδυνο ενός διαζυγίου.

Σίγουρα αξίζει τον κόπο να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για την ενδυνάμωση και βελτίωση των σχέσεων μας. Για το καλό το δικό μας, των παιδιών μας και αυτών που αγαπάμε.