Μικρά μυστικά για την κατάθλιψη
Η κατάθλιψη στραγγίζει την ενέργειά μας, την ελπίδα και το δυναμικό μας, γεγονός που καθιστά δύσκολο να κάνουμε ότι χρειάζεται για να αισθανθούμε καλύτερα. Αλλά ενώ η αντιμετώπιση της κατάθλιψης δεν είναι γρήγορη ή εύκολη, δεν σημαίνει πως είναι και αδύνατη. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να την υπερνικήσεις απλά με την “δύναμη της θέλησης”, αλλά σίγουρα μπορείς να έχεις κάποιον έλεγχο πάνω της, ακόμα και εάν η κατάθλιψη είναι σοβαρή και πεισματικά επίμονη. Το κλειδί είναι να αρχίσεις με μικρά βήματα και να συνεχίσεις έτσι. Το να νιώσεις καλλίτερα μπορεί να απαιτεί χρόνο, αλλά μπορείς να το καταφέρεις αν κάνεις θετικές επιλογές για τον εαυτό σου κάθε μέρα που περνάει.


Ο δρόμος προς την ανάκαμψη από την κατάθλιψη

Η ανάκαμψη από την κατάθλιψη απαιτεί δράση, αλλά η λήψη μέτρων όταν είστε σε κατάθλιψη είναι δύσκολη. Στην πραγματικότητα, απλά και η σκέψη των πραγμάτων που πρέπει να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα, όπως μια βόλτα ή η παρέα με φίλους, μπορεί να είναι κουραστική.

Και αυτό είναι το μεγάλο εμπόδιο στον χειρισμό της κατάθλιψης : Τα πράγματα που βοηθούν περισσότερο είναι τα πράγματα που είναι το πιο δύσκολο να κάνουμε. Υπάρχει μια διαφορά, ωστόσο, ανάμεσα σε κάτι που είναι δύσκολο και κάτι που είναι αδύνατο .


Ξεκινήστε με μικρά βήματα και παραμείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο σας

Το κλειδί για την ανάκαμψη από την κατάθλιψη είναι να ξεκινήσεις με μερικούς μικρούς στόχους και σιγά σιγά να εξελίσσεσαι. Χρησιμοποίησε ότι εφόδια έχεις. Μπορεί να μην έχεις πολλή ενέργεια , αλλά ίσως είναι αρκετή για να πραγματοποιήσεις ένα σύντομο περίπατο γύρω από το τετράγωνο ή να σηκώσεις το τηλέφωνο για να καλέσεις ένα αγαπημένο τους πρόσωπο .

Κάνε ένα βήμα κάθε φορά και μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για κάθε επίτευγμα. Τα βήματα μπορεί να φαίνονται μικρά στην αρχή, αλλά θα γρήγορα θα εξελιχθούν. Και για το σύνολο της ενέργειας που εναποθέτεις στον χειρισμό της κατάθλιψης σας, θα πάρετε πίσω πολύ περισσότερα ως αντάλλαγμα.


Καλλιεργήστε υποστηρικτικές σχέσεις

Η ύπαρξη της υποστήριξης που χρειάζεσαι παίζει μεγάλο ρόλο στην διάλυση της ομίχλης της κατάθλιψης και την παραμονή της μακριά σας. Από μόνοι σας, χωρίς υποστήριξη, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρήσεις την προοπτική του στόχου σου και να επιμείνεις στις προσπάθειες που απαιτούνται για να υπερνικήσεις την κατάθλιψη. Όμως η ίδια η φύση της κατάθλιψης καθιστά δύσκολη την αναζήτηση βοήθειας. Ωστόσο, η απομόνωση και η μοναξιά κάνει την κατάθλιψη ακόμη χειρότερη. Έτσι η διατήρηση των στενών σου σχέσεων και επαφών, καθώς και οι κοινωνικές σου δραστηριότητες είναι σημαντικές κατά την φάση υπερνίκησης της κατάθλιψης.

Όμως ακόμα και η σκέψη μόνο της αναζήτησης των στενών συγγενών και φίλων μπορεί να φαίνεται βουνό . Μπορεί να αισθάνεσαι ντροπή, πολύ εξαντλημένος για οποιαδήποτε κουβέντα, ή να νιώθεις ένοχες για την παραμέληση των σχέσεων σου. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι είναι η κατάθλιψη που “μιλάει” και τα “υπαγορεύει” αυτά. Οι αγαπημένοι σας νοιάζονται για εσάς και θα ήθελαν να βοηθήσουν .

Στρέψου σε έμπιστους φίλους και σε μέλη της οικογένειας σου . Μοιράσου αυτό που περνάς με τους ανθρώπους που αγαπάτε και εμπιστεύεστε . Ζήτησε τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεσαι . Μπορεί να έχεις απομακρυνθεί από τις πιο πολύτιμες σχέσεις σου, αλλά αυτές μπορούν να σε βοηθήσουν τώρα να ξεπεράσεις το δύσκολο αυτό διάστημα για σένα.

Προσπάθησε να διατηρείς τις κοινωνικές δραστηριότητες σου,ακόμη και αν δεν έχεις   διάθεση για κάτι τέτοιο . Συχνά, όταν είσαι σε κατάθλιψη, αισθάνεσαι πιο άνετα με το να χώνεσαι στο καβούκι σου. Η παρουσία όμως ανθρώπων τριγύρω σου μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσεις λιγότερο καταθλιπτικός.

√   Συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης για την κατάθλιψη.   Όντας μαζί με άλλους που ασχολούνται με την καταπολέμηση της δικής τους κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της αίσθηση της απομόνωσης. Ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο, δίνουν και λαμβάνουν συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και μοιράζονται τις εμπειρίες τους.             10 συμβουλές για την αναζήτηση και δημιουργία σχέσεων

√Μίλησε σε ένα άτομο για τα συναισθήματά σου.

√Βοηθήστε κάποιον άλλο εθελοντικά.

√Πάρτε το μεσημεριανό σας γεύμα ή καφέ με έναν φίλο .

√Ζήτησε από ένα αγαπημένο πρόσωπο να σας συναντάει τακτικά.

√ Συνόδευσε κάποιον στο σινεμά, σε μια συναυλία ή σε μια μικρή συνάθροιση .

√Τηλεφώνησε ή στείλε ένα email σε έναν παλιό φίλο.

√Πήγαινε μια βόλτα με έναν φίλο σου.

√Προγραμμάτισε ένα εβδομαδιαίο ραντεβού για δείπνο.

√Γνώρισε νέα άτομα, ξεκινώντας κάποια μαθήματα ή συμμετέχοντας σε μια ομάδα.

√Εμπιστευτείτε έναν σύμβουλο ή θεραπευτή.