Η "Αυτοκτονία" στην Ελλάδα του Σήμερα...Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως “μόδα” των ημερών... ως τον εύκολο τρόπο... ως την λύση των αδύναμων και των δειλών να αντιμετωπίσουν την ζωή... Το θέμα της αυτοκτονίας δεν είναι πάντα τόσο απλοϊκό, καθώς οι ψυχικοί αλλά και κοινωνικοί παράγοντες που ωθούν κάποιον σε μια τέτοια κίνηση μπορεί να είναι και πολλοί και περίπλοκοι...Έτσι ας ξανασκεφτούμε μια δεύτερη φορά πριν χαρακτηρίσουμε κάποιον αυτόχειρα αβασάνιστα ως αδύναμο, προβληματικό και δειλό. (πχ ένα Ιάπωνας του προηγούμενου αιώνα θα αυτοκτονούσε, όχι από αδυναμία ή δειλία, αλλά για λόγους τιμής και αξιοπρέπειας...)

Θα αναφερθώ όμως σε ένα παράδειγμα από την τρέχουσα πραγματικότητα στην χώρα μας, σε μια προσπάθεια να αυξήσουμε την κατανόησή μας για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σαν σκέψη το θέμα της αυτοκτονίας....

Ο Κώστας δεν μπορεί να σταματήσει να ανησυχεί. Έχασε τη δουλειά του και οι αποταμιεύσεις έχουν αποστραγγιστεί τον τελευταίο καιρό προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις διαβίωσης, τις δικές του και της οικογένειάς του.

Οι τόκοι του στεγαστικού δανείου του αυξάνονται διαρκώς και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ξανά πληρωμή κάποιας δόσης.

Έχει δύο παιδιά και μια γυναίκα που στηρίζονται σε αυτόν. Αυτός υποτίθεται ότι είναι το στήριγμα της οικογένειας, ο άντρας του σπιτιού, αλλά τον τελευταίο καιρό νιώθει τόσο πιεσμένος που με δυσκολία σηκώνεται ακόμα και από το κρεβάτι του για να αντιμετωπίσει την μέρα που έρχεται.

Οι λογαριασμοί συσσωρεύονται στο τραπέζι της κουζίνας και η σύζυγός του δεν μπορεί να βρει την οποιαδήποτε εργασία για να τον ελαφρύνει οικονομικά αυτή τη δύσκολη στιγμή .

Πίνει για να “μουδιάσει” το μυαλό του και να μην σκέφτεται, να μην νιώθει τον πόνο και την θλίψη του, αλλά το αλκοόλ τον κάνει απλά πιο ευέξαπτο και αρχίζει να φοβάται πως θα αρχίσει να ξεσπάει στην οικογένειά του...

Μερικές φορές νομίζει ότι έχει γίνει τόσο πολύ βάρος, με τα προβλήματα και τα “ψυχολογικά” του, για την οικογένειά του, που θα ήταν καλύτερα αν δεν ήταν καν πια ανάμεσά τους. Ο Κώστας χρειάζεται βοήθεια αλλά δεν ξέρει πού να στραφεί. Ο κόσμος του καταρρέει γύρω του και δεν μπορεί να ξεφύγει. Απλά δεν ξέρει τι να κάνει πλέον...


Επιβιώνοντας σε περιόδους κρίσης

Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη πίεση σε πολλούς από εμάς.

Οι φόβοι σχετικά με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, για το αν θα είναι σε θέση να παρέχει αύριο τα απαραίτητα για την οικογένειά του, αποτελούν πολύ πραγματικές και υπαρκτές ανησυχίες. Η απώλεια του παραδοσιακού ρόλου ενός ατόμου, όπως στο παράδειγμα ο Κώστας και του ρόλου του ως οικονομική ραχοκοκαλιά της οικογένειας του, μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους ευάλωτους σε ακραία κατάθλιψη. Ωστόσο, ακόμη και η χειρότερη οικονομική κρίση είναι διαχειρίσιμη, και οι σκέψεις αυτοκτονίας είναι εκείνες οι κόκκινες, προειδοποιητικές, σημαίες που πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη και που υποδεικνύουν την ανάγκη για επαγγελματική βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι αυτοκτονίες στην πατρίδα μας έχουν ξεπεράσει τις 7.000 τα τελευταία 3 χρόνια (ξέρω...τα ΜΜΕ σταμάτησαν κατόπιν εντολής...κάπου στις 2.500...Δεν είμαι σίγουρος αν σε πόλεμο θα είχαμε τόσες απώλειες...Πόλεμος όμως είναι και αυτός...και ο ψυχολογικός πόλεμος είναι πλέον ένα από τα πιο δυνατά “χαρτιά” της “παγκοσμιοποίησης”...)

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται απελπισία όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ανυπέρβλητη κρίση και καταφεύγουν στην αυτοκτονία ως μια τελευταία και απεγνωσμένη προσπάθεια για να ανακουφίσουν τον πόνο τους . Όμως όσο μεγάλη και αν είναι η απόγνωση, με την κατάλληλη προσέγγιση και βοήθεια ο καθένας μας μπορεί να επιβιώσει σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή.

• Οικογένεια, φίλοι και συνάδελφοι μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη, μερικές φορές ακόμα και οικονομική στήριξη σε μια τρέχουσα οικονομική κρίση σας.

• Μερικοί εργασιακοί χώροι έχουν συμβούλους υπαλλήλων (στα τμήματα “ανθρώπινου δυναμικού”) που είναι διαθέσιμοι δωρεάν και μπορεί να σας παραπέμψουν περαιτέρω για παροχή χρηματο/οικονομικών συμβουλών .

• Κάποιος δικηγόρος ή οικονομικός σύμβουλος θα μπορούσε να σας προτείνει πιθανές λύσεις και βοηθητικές ενέργειες για την διαχείριση των χρεών σας απέναντι στις τράπεζες, τους διάφορους δημόσιους οργανισμούς και ταμεία, αλλά και απέναντι σε ιδιώτες.

• Ο “Συνήγορος του Πολίτη” θα μπορούσε να είναι μια τέτοιας μορφής βοήθειας. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην ιστοσελίδα τους και αντιγράφω... “Η πρωτοφανής οικονομική κρίση έχει δραματικές συνέπειες στη ζωή των πολιτών και τη λειτουργία του κράτους και των υπηρεσιών του. Το έντονο συναίσθημα ανασφάλειας που συνταράσσει την ελληνική κοινωνία και η δυσκολία του κράτους να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις του συνθέτουν ένα εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό πλαίσιο. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο ο Συνήγορος του Πολίτη καλείται να εντείνει την εξωστρέφειά του, να βρεθεί κοντά στους πολίτες, και να εκφράσει με θεσμικό τρόπο τα προβλήματα και τη δυσαρέσκεια που αναδεικνύουν. Καλείται ιδίως να αναζητήσει θεσμικές λύσεις και ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις.”

• Υπάρχει πλέον πληθώρα ομάδων υποστήριξης, που εργάζονται σε εθελοντική βάση και που σε πολλές περιπτώσεις πλαισιώνονται και από ειδικούς ψυχολόγους που παρέχουν τις υποστηρικτικές υπηρεσίες τους δωρεάν. Απευθυνθείτε σε κάποια από αυτές στην περιοχή σας.


Αν σκέψεις αυτοκτονίας πλημμυρίζουν το μυαλό σου, είναι σημαντικό να κρατήσεις τον εαυτό σου ασφαλή και να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με έναν φίλο, με κάποιον στην οικογένεια σου ή με τον σύντροφό σου.

Εάν αυτές οι προσπάθειες είναι ανεπιτυχείς ή εάν αισθάνεστε πως είναι απαραίτητη περισσότερη βοήθεια, το να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία, πχ ψυχολόγο, είναι ζωτικής σημασίας. Μην ξεχνάτε, πως αυτό που περνάτε είναι παροδικό, και ενώ η τρέχουσα κατάστασή σας φαίνεται “βουνό” και αξεπέραστη, δεν θα είναι πάντα έτσι .

“Σπάστε” τις υποχρεώσεις σας σε μικρά κομμάτια που μπορείτε πιο εύκολα να διαχειριστείτε...Επικεντρωθείτε σε ένα μόνο από αυτά κάθε μέρα. Μην προσπαθείτε να “λύσετε” τα θέματα σας όλα μαζί. Αυτό θα σε βοηθήσει να μειώσεις λίγο το αίσθημα απελπισίας, μέχρι να έρθεις σε επαφή με κάποιον ειδικό.

Εάν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε κοντά στον κίνδυνο αυτοκτονίας, καλέστε κάποιο νούμερο τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης.

Μερικά χρήσιμα τηλέφωνα ψυχολογικής υποστήριξης είναι:

- Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Κ.Β.)
SOS: 197 Γραμμή Άμεσης Βοήθειας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Συμβουλευτικές υπηρεσίες για οικογενειακά και ψυχολογικά προβλήματα.
Ώρες λειτουργίας γραμμής:Όλο το 24ωρο, όλη την εβδομάδα


- Μονάδα Επείγουσας Τηλεφωνικής Βοήθειας
SOS:210 72 22 333 Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική .   Τηλεφωνική βοήθεια για ψυχολογικά προβλήματα.
Ώρες λειτουργίας γραμμής: Καθημερινά, 3:00 μ.μ. έως 11:00 μ.μ.


-   Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη 1034
Προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλευτική, ενημέρωση για την κατάθλιψη και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, παραπομπή στις διαθέσιμες, δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας που βρίσκονται στην περιοχή διαμονής του εξυπηρετούμενου ή πλησίον αυτής. Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00


Οι υπηρεσίες αυτές είναι διαθέσιμες σε όλους και όλες οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές . Μπορείτε να καλέσετε για τον εαυτό σας ή για κάποιον που σας ενδιαφέρει.

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος έχει τάσεις αυτοκτονίας, μην τον αφήσετε μόνο του. Προσπαθήστε να κάνετε το άτομο να ζητήσει άμεση βοήθεια από το γιατρό του ή να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.  

Αν αυτός ή αυτή δεν ζητήσει βοήθεια από μόνος του, καλέστε το 197 ή το 166 για οδηγίες. Εξαλείψτε την πρόσβαση σε αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πιθανά εργαλεία για την αυτοκτονία, καθώς και την πρόσβαση σε φάρμακα και χάπια.

Σίγουρα τα παραπάνω δεν καλύπτουν το θέμα πλήρως, τα πως και τα γιατί κάποιος φτάνει στην αυτοκτονία, ούτε ήταν αυτή η πρόθεση αυτού του κειμένου.

Ελπίζω όμως οι πληροφορίες που αναφέρονται εδώ να φανούν χρήσιμες σε εσάς ή κάποιον συνάνθρωπό σας....