Δεν έχω ξεπεράσει ακόμα την κακοποίησή μου όταν ήμουν παιδί...


Η σεξουαλική κακοποίηση δεν είναι απλώς μία πολύ δυσάρεστη εμπειρία, αλλά οι συνέπειές της μπορεί να είναι εξαιρετικά μακροπρόθεσμες. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε εξαρχής ότι δεν είναι απαραίτητο να βασανίζεστε από τις συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης για όλη σας τη ζωή. Οι άνθρωποι δείχνουν μία εξαιρετικά μεγάλη αντοχή σε τραυματικά γεγονότα και έχουν μία τεράστια δυνατότητα να ξεπερνούν αρνητικά βιώματα. Μπορεί αυτή τη στιγμή να νιώθετε ότι η συναισθηματική βλάβη είναι ανεπανόρθωτη και ότι ποτέ δε θα μπορέσετε να έχετε μία «φυσιολογική» ερωτική και σεξουαλική ζωή. Είναι γεγονός ότι δε θα μπορέσετε να αλλάξετε ποτέ αυτό που συνέβη, αλλά αν έχετε την κατάλληλη υποστήριξη θα μπορέσετε να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες αυτές και να ελαχιστοποιήσετε την αρνητική επίδρασή τους.


Συχνά οι άνθρωποι που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ως παιδιά βασανίζονται από σκέψεις σχετικά με το γεγονός και νιώθουν ενοχές είτε επειδή θεωρούν ότι συνέβαλαν με τη στάση τους είτε επειδή τους υπέβαλε αυτή την ιδέα ο ενήλικος που τα κακοποίησε. Τα παιδιά έχουν την τάση να αναλαμβάνουν την ευθύνη για γεγονότα που δεν ευθύνονται τα ίδια και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της κακοποίησης. Μάλιστα, αυτή η αίσθηση ενοχής είναι ιδιαίτερα έντονη αν το παιδί ένοιωσε κάποια αισθήματα ικανοποίησης κατά τη διάρκεια της κακοποίησης. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ανεξάρτητα από τις συνθήκες της κακοποίησης ποτέ δεν ευθύνεται το παιδί για την κακοποίηση. Ορισμένα θύματα κακοποίησης βρίσκουν χρήσιμο να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά παιδιών αντίστοιχης ηλικίας με τη δική τους όταν είχαν την τραυματική εμπειρία για να διαπιστώσουν πόσο μεγάλη είναι η διαφορά ισχύος μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών και πόσο εύκολο είναι για έναν ενήλικα να εκμεταλλευτεί ένα παιδί.


Σε πολλές περιπτώσεις το άτομο που υπέστη σεξουαλική κακοποίηση βιώνει εξαιρετικά έντονη νοητική σύγχυση σχετικά με το γεγονός που συνέβη. Μπορεί να ανησυχεί για το αν θα μπορέσει να συνάψει διαφυλικές σχέσεις, αν θα μπορέσει να λειτουργήσει μέσα σε αυτές και να απολαύσει τη σεξουαλική συνεύρεση ή ακόμη και για το αν θα οδηγηθεί σε κάποια πράξη κακοποίησης ως ενήλικας. Κάποιες φορές αποφεύγει τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ κάποιες άλλες εμπλέκεται σε πολύ στενές διαπροσωπικές σχέσεις που μπορεί να το εξαντλούν συναισθηματικά. Τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης φοβούνται να κοινοποιήσουν την εμπειρία τους. Σε πολλές περιπτώσεις νιώθουν ότι εντελώς μόνα τους ως προς αυτήν την εμπειρία και ότι διαφέρουν από τους άλλους ανθρώπους. Ωστόσο πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι δεν ήταν οι μόνοι που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από το συγκεκριμένο άτομο.

 

Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένος να ζήσετε όλη σας τη ζωή υπό το φως του γεγονότος που σας συνέβη και δε θα πρέπει να απογοητεύεστε από το γεγονός ότι δεν μπορέσατε να αφήσετε πίσω σας την τραυματική αυτή εμπειρία στηριζόμενος αποκλειστικά στις δικές σας δυνάμεις. Η εμπειρία μίας σεξουαλικής παρενόχλησης κατά την παιδική ηλικία είναι πρόβλημα και δεν δημιουργείτε προβλήματα που δεν υπάρχουν. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να σταματήσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας για υπερβολική ευαισθησία και εμμονές και να αναζητήσετε βοήθεια προκειμένου να μπορέσετε να συνεχίσετε τη ζωή σας απαλλαγμένος από τις συνέπειες του γεγονότος.

 

Η εμπειρία της σεξουαλικής κακοποίησης δικαιολογεί κάθε συναίσθημα θυμού ή θλίψης που πιθανώς βιώνετε. Είναι γεγονός ότι είναι δύσκολο να διαχειριστείτε τα συναισθήματα αυτά. Μπορεί να μη σας βοηθήσει να εκφράσετε τα συναισθήματα αυτά προς το πρόσωπο που σας κακοποίησε, παρότι τα συναισθήματά σας γίνονται πιο έντονα όταν συνεχίζετε να έχετε επαφές μαζί του. Ακόμη και αν το αποπειραθείτε μπορεί να αρνηθεί την ευθύνη για το γεγονός. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα σας βοηθήσει να εκφράσετε τα συναισθήματα αυτά σε άλλα πρόσωπα, τα οποία θα ακούσουν τα γεγονότα και θα σας επιτρέψουν να εκφραστείτε ελεύθερα. Μπορεί να φοβάστε ότι αν μιλήσετε για τα συναισθήματα αυτά θα σας κατακλύσουν. Ο φόβος αυτός μοιάζει λογικός, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: μόλις εκφράσετε με κατάλληλο τρόπο τα συναισθήματά σας θα σας είναι πιο εύκολο να τα διαχειριστείτε.

 

Αυτή η διαδικασία εξωτερίκευσης θα σας βοηθήσει να βάλετε σε μία τάξη τα συναισθήματά σας και τις ανησυχίες σας. Το γεγονός ότι κάποιος σας έκανε κάτι κακό δεν αποτελεί λόγο για να συνεχίσετε να υποφέρετε σιωπηλά. Να θυμάστε ότι μπορείτε να αποκαλύψετε μόνο τα κομμάτια εκείνα της ιστορίας που επιθυμείτε και ότι δεν είστε υποχρεωμένος να μιλήσετε για οτιδήποτε δεν είστε έτοιμος ακόμη. Θεωρούμε ότι για να απαλλαγείτε ολοκληρωτικά από αυτές τις σκέψεις θα σας βοηθήσει πολύ μία ψυχοθεραπευτική συνεργασία, προκειμένου να μιλήστε για το τι συνέβη, για τα συναισθήματά σας, αλλά και να λάβετε βοήθεια για την αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να εμπιστευτείτε κάτι τόσο προσωπικό σε έναν ξένο και χρειάζεται αρκετό κουράγιο, αλλά παρότι μπορεί να σας φανεί περίεργο, πολλές φορές είναι πιο εύκολο να μοιραστούμε κάποια πράγματα με έναν ξένο παρά με έναν φίλo.